Hayat dair yaşantımız bizleri nasıl değiştiriyor nasıl bir hal ve durum içresinde oluyoruz giyim tarzı Hayatımıza nasıl etki ediyor nasıl değişebiliyoruz psikolojik olarak etkileri Gündelik yaşantımızda kullanmış olduğumuz elbiseler bizlerin hayata bakış açısını ve aynı zamanda dışarıya saçmış olduğumuz enerjiyi yansıtır pozitif veya negatif olarak bu sebepten dolayı giyim seçimi konusunda çok dikkatli davranmamız gerekmektedir kişi kendisinin aynısıdır mantığıyla seçimlerimize karar vermeliyiz . Elbiseler, insanların psikolojilerini ele veren unsurlardır. Karakter özelliklerinin de gösterişli meydana geldiği giyinme unsurlarında, girişken mi, ürkek mi, aktif hareket eden mi, gergin bir şahsiyet mi, gibi vaziyetleri meydana çıkmaktadır. Elbiseler bizim yerimize konuşmakta, en saklı sırları meydana koymaktadır.
Elbiseler, insanların bizlere baktığında verdiği ilk yargıyı epeyce mühim derecede etkilemektedir. Bu biçimde görüntü bir ayna olarak açığa çıkmaktadır. İnsanlar, karşılarındaki insanların giyimleriyle karakterlerinin örtüştüğünü, veya kişi karakter ve zevklerine göre giyim kumaşına yön verdiğini düşünürler. Bu, reel bir hüküm olmamakla birlikte, meydana iştirak eden ve öğrenilen şartlanmalarla açığa çıkan yargılar meydana geldiği unutulmamalıdır. Bu vaziyetler biz insanları hata yönlendirmelere ve yargılara yönlendirebilirken, bir taraftan da süre zaman içgüdüsel olarak hak hissesi olabileceği vaziyetler olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Elbiseler, bir takım noktalarda kontak arabayı olarak kullanılır. Mesela, değerlerimiz ile ilgili yol gösterici bir öğe olabilir. Mesela, iş görüşmesine giden bir bayanın eteğinin boyuyla veya muhafazakar bir giyim tarzıyla, kişiler üstünde zihnimiz bir yargıya varmaktadır. Ek Olarak ardından, o bireyin hayattaki misyonu üstünde bir hüküm oluşturmamızı sağlamaktadır. Mesela, öğrenim gören mi, iş kadını mı, ev hanımı mı benzeri yargılar oluştururuz. Bunların sonucu olarak da, tekrardan zihnimiz, karşımızdaki insanın iş yaşamında ne türlü bir duruşu olduğuna ya da toplumsal açıdan ne türlü bir etrafa sahip olduğuna işaret eden bir izlenim oluşturmaktadır.
Her daim topuklu ayakkabılara sahip durumda olan ve saçları her süre yapılı bir bayanın, bazılarına göre epeyce bakımlı ve feminen bir yapısı meydana geldiği, bazılarına göre kasıntı ve her daim tetikte disiplin itinalı bir kadın meydana geldiği izlenimi yaratabilir. Buna takiben, at kuyruğu inşa edilmiş saçlara sahip bir kadın, rahatlığından ödün vermeyen bir kot, ayağında son derece huzurlu gözüken bir spor ayakkabı, mesela askılı bir tişört giymişse, rahatına düşkün, askılı giydiği amaçlı çok muhafazakar meydana gelmediği görüşüne varırız. Bununla birlikte, ya personel ama tatilde durumda olan bir kadın, ya öğrenim gören veya çalışmayan ev hanımı bir insan meydana geldiği kanısına varırız.
Kırı dekoratif, ütüsüz, özensiz giyimli bir tanesini gördüğümüzde, yaşamıyla alakalı ayrıntılara takılmayan ve pek çok şeyi önemsemeyen bir insan meydana geldiğini düşünürüz. Ama bunun aksine, tamamıyla marka giyinmiş ve bu markaları başkalarının gözünün önünde olacak biçimde gösteren insanların ise, kendilerine öz güvensiz ve maddiyatla saygınlık kazanmaya personel bir kişi olduğuna hüküm veririz. Bir iş görüşmesinde çok uyarı cazip ve parlak bir kravat takan bir beyefendi amaçlı, dikkatleri üstünde toplamaya gereksinimi durumda olan biri meydana geldiği halinde yorumlarız.
Erkeklerin, bilhassa iş tarafından epeyce önemsedikleri kravat, saygınlığı ve özeni temsil etmektedir. Sorumluluk sahibi bir insan meydana geldiği izlenimi oluşturan kravat, insanların bakış açıları istikametinden itibar oluşturmasıyla uyarı çekmektedir. Belki de bu nedenledir ki, özel gecelerde dekoratif beyler kravatlarını düzgün bir biçimde bağlayarak ek olarak özgüvenli bakarlar ya da mühim bir iş müzakeresi tarafından takım elbisenin şüphesiz dayanılmaz en mühim aksesuarını oluşturur.
Kıyafetlerin tarzlar civarı, renkleri de epeyce mühim bir konu teşkil etmektedir. Mesela bir iş kadınını göz önünde canlandıralım. İki kadın ve benzer kademede yönetici olsunlar. Her koşulda birbirlerine üstünlükleri olmayan 2 insan. Benzer takım elbiseyi giymişler, her şeyleriyle benzer görünüyorlar, ancak biri kara klasik rengi seçim ederken ötekisi benzer takımın bordo rengini giymeyi seçim etmekte. İki kadın içinde zihnimiz bir hüküm oluştururken şu biçimde çalışır; biri kara giyerek klasik görünümlü ve ek olarak itimat veren bir kadın izlenim indedir, ötekisi ise, çeşitli olmayı seven, dikkatleri üst kısmına çekmeyi seven ve baskın bir karakterdeki kadın izlenim indedir. Ve bu yargıları, o kadınları yaşamında ilk kez görmüş ve hiç tanımayan biri, gördüğü anda zihninin çalışmasıyla birlikte, o anda yargıları oluşturur. Renkler, bazen yetişme tarzlarını, insanların ruh hallerini, çalışılan sektörü bile anlatabilmektedir.
Sektörlerden bahsederken, insanların çalıştıkları sektörler de giyim kumaşlarını etkilemekte son derece mühimdir. Mesela, klasik giyimli ve alışılagelmiş bir takım kıyafet içerisinde sizinle iştirak eden bir tasarımcı amaçlı, “önce bizzat amaçlı bir çeşitlilik oluşturması gerekmez miydi”yargısını kurarız zihnimizde. Tabi ki her tasarımcı uçuk kaçık olmak zorunda değildir, ancak tekrardan de bir çeşitlilik meydana koyması ve karşısındaki insanı cezbetmesi gerekir. Veya, çok mühim bir iş görüşmesine giden bir insanı gördüğümüzde, yırtık moda bir kot ve tişörtle gittiğini hayal ettiğinizde, olması gerektiği kadar özenli ve işi odaklı bir insan meydana gelmediği izlenimine kapılırız. Hangi sektörde çalışılacaksa ona uygun giyim, en doğru sonucu ve ayrıca başarıyı getirir. Mesleğe ve ortamına göre klasik mi giyinilmeli, yoksa sporcu bir şahsiyet olarak mı gösterilmeli, vermek istenilen mesaj “otoriter mi, uyum gösteren mu, değişimlere açığım mı”olduğuna hüküm verilmeli ve ona göre tercihler yapılmalıdır.
Bu biçimde, elbiseler veya aksesuarların başarıları desteklediği de meydana iştirak eden pek çok örnekle gösterilmiştir. Eğer kıyafetlerin ne demek istediğini bilirsek, doğru ve amaç noktaya ulaşmakta kolaylık sağlayacağı aşikardır.